Een groot deel van zijn werkzaamheden en activiteiten van Nexstep wordt uitgevoerd door de commissies. Elke commissie richt zich op een specifiek gebied. De huidige commissies zijn als volgt:

De commissie hergebruik en herbestemming is verbonden met een breed netwerk van belanghebbenden en staat open voor nieuwe en creatieve mogelijkheden voor hergebruik en herbestemming van alle olie- en gasinfrastructuur.

De commissie regelgeving onderhoudt contacten met een breed scala van olie- en gasexploitanten en belanghebbenden; het inventariseert standpunten en fungeert als één aanspreekpunt voor de autoriteiten.

De commissies voor putten, faciliteiten en pijpleidingen zijn de thuisbasis van de technische expertise binnen deze domeinen. Deze commissies werken aan roadmaps voor samenwerking, het delen van kennis, standaardisatie en innovatie om de doelstellingen van Nexstep te realiseren.

De commissie voor de database houdt zich bezig met het verzamelen van de data over de olie- en gasinfrastructuur voor het jaarlijkse rapport maar de data wordt ook gebruikt ook als benchmark voor de aangesloten leden.

De Shared Learnings commissie organiseert Shared Learnings sessies, zorgt dat de geleerde lessen vastgelegd en opgenomen worden in de Shared Learnings database en werken aan het vergroten van het gebruik van de lessen bij het ontmantelen van olie- en gasinfrastructuur.