Energeia artikel – Mijnbouwbedrijven werken samen aan ontmanteling offshore gasputten

Door Jeroen Savelkouls

Een aantal operators op de Noordzee gaat de ontmanteling van zo’n dertig aardgasputten gezamenlijk aanbesteden. Het is voor het eerst dat er op een dergelijke manier wordt samengewerkt. De hoop is dat er zo aanzienlijk op de kosten kan worden bespaard.

Dat maakte directeur Jacqueline Vaessen van het ontmantelingsplatform Nexstep maandag bekend tijdens de derde etappe van de Energeia Energy Tour. De planning is om in januari een gezamenlijke invitation to tender te publiceren, waarop de markt kan inschrijven. Het bedrijf dat de aanbesteding wint, zal voor elk van de deelnemende operators tegen dezelfde tarieven decommissioningswerkzaamheden verrichten. Het gaat om maximaal zes mijnbouwbedrijven en ten hoogste vijftig putten.

“De belangrijkste besparing die we op deze manier bereiken, hangt samen met de steile learning curve”, zegt Vaessen in een telefonische toelichting. “Pas na zes of zeven putten bereik je een optimum, maar de meeste operators afzonderlijk hebben niet zo veel putten. Door samen te werken, kunnen we een kostenvoordeel behalen.” Het gaat bij deze campagne specifiek om putten die voor exploratiedoeleinden zijn geboord, maar die nooit zijn gebruikt voor productie. Dat betekent dat de opruimwerkzaamheden relatief makkelijk zijn.

Belangrijke stap

Op dit moment vinden er gesprekken plaats met zes operators, maar onduidelijk is nog of zij allemaal zullen meedoen. Om welke partijen het gaat, wil Vaessen niet zeggen. Ook is er al enig zicht op de bedrijven die de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Halverwege vorig jaar is zogenoemde request for information uitgegaan, waarop veel reacties zijn gekomen. De eerste selectie van potentieel geschikte ondernemingen vindt nu plaats.

“Het zou voor het eerst zijn dat we zo’n grote campagne met meerdere operators kunnen opzetten”, zegt Vaessen. “Er wordt natuurlijk al samengewerkt, bijvoorbeeld bij de bevoorrading van platforms, maar nog niet op het gebied van ontmanteling. Dit is een belangrijke stap voor Nexstep en voor de operators. Hopelijk is dit een opmaat om iets dergelijks in de toekomst ook voor ingewikkelder zaken te kunnen doen.”

Ook directeur Jan Willem van Hoogstraten van EBN benadrukte tijdens zijn presentatie op de Energeia Energy Tour het belang van samenwerking in de sector, maar dan met name op het gebied van exploratie. Het fiscale klimaat in Nederland in combinatie met de lage gasprijzen heeft geleid tot een scherpe daling van investeringen in de zoektocht naar nieuwe gasvelden op zee. “Er zij nu elf operators actief”, zei de topman van het staatsbedrijf. “Als we die operaties nu eens samenvoegen, tot twee of drie regionale operaties, dan kunnen de kosten naar beneden.”

Directeur Lex de Groot van de Nederlandse divisie van mijnbouwbedrijf Neptune Energy beaamde dat samenwerking van belang is. “In welke vorm valt te bezien, maar ik denk zeker dat het die kant zal opgaan”, zei hij.