Succesvolle start onshore test PosHYdon; een wereldprimeur in de Noordzee

Voor het eerst vindt integratie plaats van offshore wind, gas én groene waterstof op een operationeel gasplatform in de Noordzee. Het Q13a-A platform van Neptune Energy (Eni) wordt, na succesvolle onshore tests in Alkmaar, voorzien van een electrolyser voor het produceren van groene waterstof op een bestaand platform, dankzij het consortium PosHYdon. De eerste productie offshore staat gepland voor het vierde kwartaal van 2024. Nooit eerder is een operationeel olie- of gasplatform ingezet voor de integratie en productie van groene waterstof. De geproduceerde groene waterstofmoleculen worden tezamen met het aardgas via bestaande pijpleidingen naar land getransporteerd.

Afgelopen week vond, na jaren van studies en ontwikkeling, de kick-off van de onshore tests van PosHYdon plaats op het terrein van InVesta in Alkmaar, één van de aangesloten partners binnen PosHYdon. Een belangrijke mijlpaal; de electrolyser zal hierna naar het platform worden getransporteerd, getest en geïnstalleerd. Hiermee zijn we in staat om groene waterstofmoleculen met grijze gasmoleculen door bestaande infrastructuur aan land te brengen. Een unicum!

Als mede-initiatiefnemer van PosHYdon, bracht Nexstep aan het begin van het project alle partijen bij elkaar. Daarnaast nam Nexstep een deel van de projectcoördinatie op zich.

Voor meer informatie over dit unieke project, zie de PosHYdon-website.

Consortiumpartners: Nexstep, Neptune Energy, TNO, Gasunie, Eneco, DEME Offshore NL, NOGAT, Noordgastransport, NEL Hydrogen, InVesta, TAQA, Hatenboer, Iv, Emerson Automation Solutions, Energie Beheer Nederland (EBN).