Zes olie en gasoperators gaan voor het eerst gezamenlijke putten opruimen op de Noordzee

Nexstep, het Nationaal platform voor hergebruik en ontmanteling van olie- en gasinfrastructuur in Nederland heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de voorbereiding van een gezamenlijke campagne voor het ontmantelen van gasputten op de Nederlandse Noordzee. Deze maand is de aanbesteding om deze campagne naar de markt te brengen uitgeschreven. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis gaan zes olie- en gasoperators gezamenlijk een grote ontmantelingscampagne van putten opzetten.

Gezamenlijke campagne

Het is bekend uit diverse onderzoeken dat samenwerking in ontmanteling tot aanzienlijke efficiëntie verbeteringen kan leiden en daardoor ook tot kostenbesparing. De afgelopen twee jaar hebben de operators met de hulp van EBN* en NOGEPA* binnen het samenwerkingsverband Nexstep gewerkt aan een eerste gezamenlijke campagne. Besloten is te starten met een campagne voor het verwijderen van MLS (mud line suspension) putten. Dit zijn putten die ooit geboord zijn voor exploratiedoeleinden, maar nooit productieputten zijn geworden. Deze putten zijn relatief eenvoudig of eenvoudiger te verwijderen dan putten die wel met een platform verbonden zijn. Daardoor zijn deze putten bij uitstek geschikt voor een eerste campagne.

NAM, Neptune Energy, ONE-Dyas, Petrogas, Total E&P Nederland en Wintershall Noordzee hebben deze maand een gezamenlijke aanbesteding uitgeschreven om putten te gaan verwijderen. Dit is voor het eerst dat er in één campagne putten van verschillende operators samen verwijderd gaan worden. Jacqueline Vaessen, General Manager Nexstep: “Het is geweldig dat we erin geslaagd zijn om deze gezamenlijke campagne op te zetten. Speciale werkgroepen van de olie- en gasbedrijven hebben heel hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Als alles volgens planning gaat, start het project dit jaar al. Een dergelijke samenwerking biedt voordelen, zoals een groter effect van de leercurve door een groter aantal putten dat opgeruimd wordt. Nexstep gaat daarom verder om samen met de operators de mogelijkheden voor nieuwe gezamenlijke campagnes onderzoeken.”

Over Nexstep

Nexstep, het Nationaal Platform voor Re-use & Decommissioning, is in 2017 opgericht door EBN en NOGEPA, respectievelijk vertegenwoordiger van de staat en de olie- en gasbedrijven. Nexstep is een overkoepelende organisatie die de dialoog coördineert, faciliteert en zoekt voor het veilig, schoon en efficiënt verwijderen van olie- en gas infrastructuur in Nederland. Met haar innovatieagenda stelt Nexstep nieuwe uitdagingen vast en bevordert zij technologische ontwikkelingen waar dat nodig is.

Voor meer informatie over de campagne kunt u contact opnemen met Nicole Leclercq via mls-campaign@nexstep.nl of via tel: 06-23 91 5637.

 

*EBN, Energie Beheer Nederland

*NOGEPA, de Nederlandse olie en gas exploratie en productie associatie